Rusya’nın Yamalo-Nenets bölgesinde tutulduğu ceza kolonisinde hayatını kaybettiği açıklanan muhalif Aleksey Navalni’nin ölümünün ardından, ülkede düzenlenen protestolarda en az 400 kişi gözaltına alındı. Rusya’da siyasi gözaltı ve tutuklamaları takip eden izleme grubu OVD-Info, 32 kentte düzenlenen anma etkinliklerinde 400’den fazla eylemcinin alıkonulduğunu duyurdu. En fazla gözaltının, St. Petersburg ve Moskova’da yapıldığı belirtildi.
St. Petersburg’daki Siyasi Baskı Kurbanları Anıtı’nda Navalni’yi anmak için çiçek ve mum bırakan eylemciler arasında yer alan 83 yaşındaki bir kadın, “Navalni ve ülkem adına çok üzgünüm. Korkuyorum” dedi.
SORUŞTURMA TAMAMLANANA KADAR CENAZESİ TESLİM EDİLMEYECEK
Öte yandan cezaevinde hayatını kaybettiği belirtilen Navalni’nin cenazesi, henüz ailesine teslim edilmedi. Navalni’nin annesi, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve cezaevi yetkilileriyle konuştuğunu ifade etti. 69 yaşındaki anne Lyudmila’nın aktardığına göre, Navalni’nin ‘ani ölüm sendromu’ nedeniyle hayatını kaybettiği ve soruşturma tamamlanana kadar cenazesinin teslim edilmeyeceği söylendi.
Daha önce de Navalni’nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nı yöneten Ivan Zhdanov da sosyal medya platformu X’te bir açıklama yaparak, “Aleksey’in avukatı ve annesi bu sabah koloniye ulaştı; onlara Navalni’nin ölüm sebebinin ani ölüm sendromu olduğu söylendi” ifadelerini kullanmıştı.
‘YULİA, NAVALNİ’NİN SESİNİ CANLI TUTMALI’
2006 yılında Londra’da öldürülen eski Rus ajanı Alexander Litvinenko’nun eşi ise, Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya’ya seslendi. Navalnaya’nın, eşinin sesini canlı tutması gerektiğini söyleyen Marina Litvinenko, “Yulia, Aleksey’in sesini canlı tutmalı çünkü o, Navalni’nin sesi” dedi. Marina Litvinenko, şu ifadeleri kullandı: “Uluslararası toplum daha güçlü olmalı ve Navalni’nin ailesine ne kadar üzüldüklerini ve sempati duyduklarını anlatmak için sadece güzel sözler söylememeli, aynı zamanda harekete geçmeli.”
İngiliz vatandaşlığına geçen Kremlin karşıtı 43 yaşındaki Litvinenko, Londra’daki Millenium Otel’de servis edilen yeşil çaya konulmuş Polonyum-210 adlı madde ile zehirlenmişti. Cinayet, İngiltere-Rusya ilişkilerinde gerginlik yaratmıştı. İki ülke ilişkileri Soğuk Savaş sonrası en düşük düzeye gerilemişti. Rusya, suikastın arkasında olduğu iddialarını hep reddetti.
Ne olmuştu?
Rus muhalif Aleksey Navalni’nin 16 Şubat Cuma günü, tutulduğu ceza kolonisinde öldüğü açıklandı. Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi Federal Ceza Kurumu’nun internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Aleksey Navalni’nin dün yürüyüş yaptıktan sonra kendisini ‘iyi hissetmediği’ ve ‘neredeyse hemen bilincini kaybettiği’ ifade edildi. Ölüm haberinin basına yansımasının ardından Kremlin’den yapılan açıklamada, ‘hapishane servisinin Navalni’nin ölümüyle ilgili tüm kontrolleri yaptığı’ belirtildi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)