Gıda katkı maddelerine ilişkin düzenlemeye gidildi

AA

(AB) tüzüğündeki değişiklikler dikkate alınarak katkı maddelerine ilişkin düzenleme yapıldı.

AB gıda katkı maddelerinin spesifikasyonlarını belirleyen mevzuatta yaptığı düzenlemeler dikkate alınarak Türkiye’deki mevzuatta da buna paralel değişikliklere gidildi.

Bebekler ve küçük çocuklar için daha düşük olmak üzere “3-monokloropropan diol (3-MCPD)” ve “3-MCPD yağ asidi esterleri” ile “glisidil yağ asitleri esterleri (glisidol olarak ifade edilir)” için yeni limitler belirlendi.

Resmi Gazete’de yayınlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle AB tüzüğündeki değişiklikler Türkiye’nin mevzuatına yansıtıldı.

Bu kapsamda “E 422 Gliserol”, “E 475 Yağ Asitlerinin Poligliserol Esterleri ve E 476 Poligliserol Polirisinoleat”, “E 471 Yağ Asitlerinin Mono- ve Digliseritleri” adlı gıda katkı maddelerine ait spesifikasyonlar değiştirildi.

Toksik elementler kabul edilebilir seviyeleri düşürüldü

Bu değişikliklerle toksik elementler kabul edilebilir seviyeleri düşürüldü. Bazı safsızlıklar için maksimum limitler belirlendi. Maksimum erusik asit içeriği oluşturuldu ve arsenik, kurşun, cıva ile kadmiyum için maksimum limitler aşağı çekildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir